written by
Simon

Wat betekent de Core Web Vitals update voor jouw website?

juni 22, 2021

Google voert de langverwachte Core Web Vitals update uit. Een aanpassing die zich zal laten voelen in de zoekresultaten, want Google spitst zich nog meer toe op gebruiksvriendelijkheid. Wat zijn de nieuwste regels in het SEO-spel? Waar moet je rekening mee houden voor je eigen website? Deze blogpost zet de belangrijkste veranderingen op een rij.

Wat is de Core Web Vitals update?

Google waakt met een kritische blik over je page experience. Aan de hand van verschillende factoren evalueert de zoekmachine de beleving op je website. Met de Core Web Vitals update worden er drie nieuwe metrics aan het algoritme toegevoegd: Largest Contentful Paint, First Input Delay en Cumulative Layout Shift. Beantwoord je aan alle kwaliteitseisen? Dan beloont Google je met een mooie positie in de zoekresultaten. Zo wordt er maximaal ingezet op een optimale gebruikerservaring.

Welke Core Web Vitals worden geïntroduceerd?

Core Web Vitals is dus een overkoepelende term voor drie nieuwe graadmeters, die je website grondig onder de loep nemen. En daar kan je maar beter op inspelen als je wil blijven scoren in de SEO-strijd! Hieronder worden de metrics kort toegelicht, zodat jij precies weet wat je mag verwachten van de Core Web Vitals update.

Largest Contentful Paint (LCP)

Largest Contentful Paint slaat op de laadprestatie van het grootste element op je webpagina: een afbeelding, een video, een tekstblok … Hoelang duurt het voordat deze content piekfijn getoond wordt? Wanneer de laadtijd minder dan 2,5 seconden bedraagt, spreken we van een sterke prestatie. Als jouw website er langer over doet, is er dus ruimte voor verbetering.

First Input Delay (FID)

De tweede Core Web Vital is de First Input Delay. Deze factor evalueert hoe snel je webpagina reageert op een interactie van de bezoeker. Een knop aanklikken, een drop-downmenu openklappen, een e-mailadres invoeren … Op dat moment begint de tijd te tikken en gaat je browser de opdracht verwerken. Moet de gebruiker meer dan 100 milliseconden wachten op een resultaat? Dan is er werk aan de winkel volgens Google!

Cumulative Layout Shift (CLS)

De laatste metric uit de Core Web Vitals update is de Cumulative Layout Shift. Hiermee buigt Google zich over de visuele stabiliteit van je webpagina. Zijn er elementen, zoals knoppen, afbeeldingen of video’s, die plots verspringen tijdens het downloaden? Dat kan storend zijn voor je bezoekers. Daarom kent Google een CLS-rating toe tussen 0 en 1. Als je een beoordeling van 0,1 of lager binnenrijft, staat je webpagina stevig als een huis.

Wat zijn de gevolgen van de Core Web Vitals update?

De Core Web Vitals update kan je online vindbaarheid licht beïnvloeden. Wie slecht presteert, verliest mogelijks enkele plaatsen in de zoekresultaten. Geen reden tot paniek: honderden factoren spelen mee en het Google-algoritme wordt continu bijgestuurd. Maar wees je er bewust van dat 96 % van de websites ondermaats scoort voor de Core Web Vitals. Een onberispelijke gebruikerservaring brengt dus interessante SEO-opportuniteiten met zich mee. Door de user experience op je webpagina’s te verbeteren, trek jij een strategisch sprintje in de zoekresultaten!

Benieuw naar de impact van de Core Web Vitals update op jouw SEO-prestaties? Wil je slim anticiperen? Schakel Chopier in om je webpagina’s grondig te screenen. Neem contact op.

DEEL DIT ARTIKEL
written by
Simon
date
juni 22, 2021
# TAGS
written by
Simon
date
juni 22, 2021
DEEL OP SOCIAL
facebook
linkedin
Chopier logo
2024 CHOPIER ®
All rights reserved
arrow-right