written by
Simon

Succesvolle websitemigratie dankzij 301-redirects

november 1, 2021

Overweeg je om een nieuwe website te bouwen? Zwier je je kersverse creatie binnenkort online? Om je Google-ranking te behouden, kies je waarschijnlijk voor websitemigratie. Een slimme zet … op voorwaarde dat je een 301-redirect gebruikt. Doe je dat niet, dan zal je razendsnel dalen in de zoekresultaten. Een veelgemaakte fout! Chopier zorgt dat jij niet in de val trapt en geeft een heldere introductie.

Wat is een 301-redirect?

Met een 301-redirect bouw je de brug tussen je oude en je nieuwe website. Vroegere webpagina’s worden namelijk offline gehaald tijdens een websitemigratie. Surft een bezoeker hier toch naartoe? Dan komt hij voor een onaangename verrassing te staan. Hij verwacht je website te zien, maar komt oog in oog met een 404-foutmelding. Je doelgroep verlaat de pagina, trekt naar de concurrentie en jij loopt heel wat kansen mis. Door 301-redirect toe te passen, kan je dit scenario voorkomen. Je bezoeker wordt rechtstreeks omgeleid naar de nieuwe, correcte URL. Essentieel om een gebruiksvriendelijke online ervaring te garanderen!  

De voordelen van een 301-redirect

Een 301-redirect levert je niet enkel goede punten op bij je websitebezoekers, maar ook bij Google. Met je oude website heb je jarenlang ingezet op SEO. Je pagina’s zijn geïndexeerd en je hebt een bepaalde Google-ranking verworven. Die linkwaarde wil je natuurlijk overhevelen naar je nieuwe website. Laat dat nu nét zijn waar een 301-redirect voor zorgt! De SEO-score van een oude URL wordt vlotjes doorgesluisd naar haar vervanger. Laat je de omleiding achterwege? Dan boet je website sterk in aan SEO-belang, en bijgevolg ook aan websiteverkeer. Bovendien worden 404-foutmeldingen streng afgestraft door Google. Reden te meer om een 301-redirect te verwerken in je websitemigratie!

Hoe integreer je een 301-redirect op je website?

Het belang van een omleiding naar je pagina’s is duidelijk, maar hoe vertaal je dit naar je websitemigratie? Er zijn verschillende manieren om 301-redirects te creëren. Hieronder doen we twee eenvoudige opties uit de doeken.

301-redirect plug-ins

WordPress reikt haar gebruikers 301-redirect plug-ins aan. Het proces is simpel: je installeert de plug-in op je website, voert de oude URL in en noteert de link naar de nieuwe bestemming. Nadat je wijzigingen opgeslagen zijn, wordt je websiteverkeer moeiteloos doorverwezen naar de juiste pagina.

Een alom gebruikte plugin voor WordPress is Redirection.
Download: https://nl.wordpress.org/plugins/redirection/

301-redirect via .htaccess

Is een streepje FTP jou niet vreemd? Dan kan je het .htaccess-bestand van je website beetgrijpen om 301-redirects in te stellen op metaniveau. Het configuratiebestand .htaccess geeft opdrachten door aan je webserver: van IP-adressen blokkeren, tot de maximale uploadgrootte verhogen. Ook het doorverwijzen van websiteverkeer door middel van 301-redirects past perfect binnen de mogelijkheden. Je opent het .htaccess-bestand in je editor en voegt voor elke redirect een nieuwe regel toe volgens deze formule:

Redirect 301 /oude-url.html http://www.jouwdomein.com/nieuwe-url.html

Good to know |Redirects aanleggen via HTML of JavaScript is een absolute no go! Deze methodes worden vaak misbruikt om te spammen, en dat kunnen zoekmachines onmogelijk door de vingers zien.

Wil jij niets aan het toeval overlaten bij de switch naar je nieuwe website? Chopier buigt zich over de 301-redirects en laat de overgang vlekkeloos verlopen.

Ga voor feilloze websitemigratie!

DEEL DIT ARTIKEL
written by
Simon
date
november 1, 2021
# TAGS
written by
Simon
date
november 1, 2021
DEEL OP SOCIAL
facebook
linkedin
Chopier logo
2024 CHOPIER ®
All rights reserved
arrow-right